Ostajan opas projektorin valintaan

Projektorin valinnan täytyy olla tarkoituksenmukainen, niinpä heti alussa täytyy päättää sen käyttötarkoitus.

Seuraava vaihe on huomioida tilan asettamat rajoitteet. Voidaanko esimerkiksi tilaa pimentää tarvittaessa täysin vai ei? Minkä kokoinen ja tyyppinen valkokangas voidaan laittaa seinälle? Miten ja mihin muut oheislaitteet sijoitetaan? Sopivia laitteita on joka hintaluokassa, joten budjetti kannattaa suunnitella. 

Projektorin kolmen kriittistä suoritusarvoa  ovat:

1.
Resoluutio, tarkkuus. (natiiviresoluutio, kuvan sisältämä pikselien määrä) Kotikäytössä resoluution pitäisi olla vähintään HD Ready, suosituin resoluutio kotiteatteriprojektoreissa on kuitenkin Full HD. Jos etsinnässä on Full HD:tä tarkempaa kuvaa on vaihtoehtona skaalautuva 4K ja itse 4K projektorit. 

Yrityskäyttöön on saatavilla lukuisia resoluutioita mutta käytetyimmät ovat XGA, WXGA sekä WUXGA, näistä XGA on jo vahvasti jäämässä pois ja ehdottomasti suosituimmat resoluutiot ovat WXGA sekä Full HD:täkin tarkempi WUXGA.


2. Kontrasti; mitä suurempi kontrasti, sitä mahtavampi kuva ja värimaailma on. Kontrastisuhteen luvut ovat luokkaa 1500:1-100000:1. Kontrastia voidaan kasvattaa myös valotehoa pienentämällä tai tilaa himmentämällä.

3. Valoteho (ANSI lumen) tekee kuvasta kirkkaan ja yksityiskohdista selkeät. Valon teho heikkenee, mitä kauempana projektori on kankaasta. Normaali haarukka on 800-3000 lumenia. Valoteho kulkee yleensä käsi kädessä lampun kestoiän kanssa ja siksi kannattaa valita aina itselleen sopivin laite eikä vain tuijottaa lukemaa.

Onko käyttötarkoituksesi:

Esitykset tai videopelit

Työesityksiin ja työmatkoille soveltuva projektori on usein kevyt ja kannettava. Jotta videoprojisointi onnistuisi, ota selvää videotilan valaistuksesta. Tätä perustavaa kriteeriä ei kannata laiminlyödä, sillä se vaikuttaa suuresti esityksen näkyvyyteen. Tällöin projektorin lumeneissa ilmaistu kirkkaus on tärkeä - 2 000 lumenia on minimi kirkkaasti valaistuissa saleissa. Tämäntyyppinen monikäyttöinen videoprojektori sopii myös rentouttaville videopeleille 4/3-formaatissa ja jättimäisellä näytöllä! Kuvanlaadun varmistaaksesi valitse mielellään videoprojektori, jonka kontrasti on vähintään 600 : 1.

Kotiteatteri
Videoprojektorit ovat nykyään kompakteja ja heijastinkankaat helppoja asentaa ja säilyttää pienessä tilassa. Projektori ei myöskään peitä näkökenttääsi - voit kiinnittää sen seinään tai kattoon, eikä sen tarvitse edes sijaita kangasta vastapäätä! Laajakulmavideoprojektori takaa todellisen elokuvateatterin tunnelman ilman häiritsevää melua. Sen äänitaso ylittää harvoin 30 dB ja joissakin projektoreissa on erityisen hiljainen tuuletus. Monikäyttöisen videoprojektorin mahdollisuudet eivät pääty elokuviin - voit näyttää kankaalla lähes mitä tahansa. Televisio, tietokone tai videokamera löytävät paikkansa videoprojektorin rinnalla, kunhan liitännät ovat kunnossa.

Teräväpiirto hyvin suurella näytöllä
Jättinäyttö tarkoittaa usein myös teräväpiirtoisuutta... Puhtaan ja selkeän kuvan luomiseksi HD-videoprojektori on usein välttämätön, etenkin jos heijastinkankaasi on suurikokoinen. Kuvan muodostamien pikseleiden määrä on korkea HD Readyssä ja vielä korkeampi Full HD:ssä. Korkean hintaluokan Full HD -videoprojektori tarjoaa 4 - 6 kertaa enemmän pikseleitä kuin standardiresoluutio ja lisäksi poikkeuksellisen laadukasta ääntä. HD Ready -projektori on edullisempi ja sen tarkkuus on kaksi kertaa standardiformaattia parempi. Videosi määräävät sen, minkälaisen projektorin hankit. Onko suurin osa niistä HD-laatuisia jo nyt tai lähitulevaisuudessa? Valitse Full HD -projektori, joka optimoi Blu-Ray-elokuvien tai HD-pelikonsolin pelien laadun. Jos et aio lähitulevaisuudessa siirtyä teräväpiirtoon, sinun kannattaa valita HD Ready -projektori. Se tuottaa paremman tuloksen standardiresoluutiota näyttäessään, esimerkiksi televisiolle, DVD-levyille tai satelliitille.

Muita tutustumisen arvoisia seikkoja projektorin valintaan:

Optiikan säätöominaisuudet
Joistain projektoreista puuttuu linssin siirto-ominaisuudet ja näin olleen niissä on ainoastaan jonkun verran zoomia ja trapetsikorjausmahdollisuus. Silloin projektori voidaan sijoittaa horisontaalisesti ainoastaan keskelle valkokangasta. Vertikaalisesti laite voidaan laittaa mihin tahansa kohtaan. Lisäsijoituksella projektorin optiikan säätöominaisuudet paranevat huomattavasti. Esimerkiksi linssin siirto vaikuttaa niin, että laite on helpommin sijoiteltavissa eikä sen näin olleen tarvitse olla aivan keskellä kuvaruutua.

Melu
Lampun ja muun laitteiston jäähdyttämiseen käytetään puhaltimia jotka tuottavat jonkun verran melua. Hyvät videoprojektorit tuottavat melua keskimäärin alle 30db.

Lamppu
Lampun teoreettinen kestoikä vaihtelee jonkun verran tykin tekniikasta (DLP, LCD) riippuen. Tämän lisäksi siihen vaikuttaa lampun teho, mitä suurempi lukema sitä kuumempana lamppu käy ja sen herkempi se on. Ahkerassa kotikäytössä 2000h lamppu kestää keskimäärin 2,5 vuotta. Normaalisti lampulle on oma takuunsa ja projektorille erikseen. UHP- tai xenon-lampun täytyy tuottaa riittävä kirkkaus, jotta elokuvan värit ja yksityiskohdat elävät. Mitä kauempana näyttösi on videoprojektorista, sen tehokkaampi lampun tulee olla, jotta se riittää kuvien projisointiin. Noin 3 000 tunnin käyttöajan omaavat UHP-lamput tarjoavat paremman kestävyyden kuin xenon-lamput, mutta niiden värit ovat "jatkuvia". Täten kuvassa voi näkyä vihreän, sinisen tai punaisen dominoimia alueita.

Liitännät
Analoginen
Komposiitti, komponentti, s-video, VGA tai perinteinen scart-liitin: kaikilla näillä kaapeleilla voit liittää hyvin helposti videolaitteesi projektoriin. Yhdistä tietokoneesi, videokamerasi tai katsele lomakuviasi jättinäytöltä. 

Digitaalinen
DVI:n ja HDMI:n tarjoama laatu on parempi kuin analogisen liitännän, joten ne korvaavat usein VGA- ja scart-kaapelit. HDMI-kaapelilla siirrät kuvan ja äänen teräväpiirtoisena ja erityisen miellyttävällä resoluutiolla suurelle näytölle. DVI-liitäntä taas takaa täydellisen digilähteen liitännän ilman laadun menetystä, sillä A/D-muunto ei ole tarpeen. 

Kaukosäädin
Projektoria käytettäessä ei tarvitse kaukosäätimeen juurikaan koskea muuta kuin laitettaessa laite päälle ja pois päältä. Monissa hyvissä vahvistimissa on nimittäin ohjelmoitava kaukosäädin, joka käytännössä korvaa  muiden kaukosäädinten perustoiminnot.

Valkokangas
Projisointikangas ei ole vain vaihtoehto paljaalle seinälle, vaan se moninkertaistaa elokuvanautinnon! Seinälle kiinnitettävällä kankaalla nautit elokuvasta olohuoneessa, etenkin laajakuvaformaatissa. Kokoon rullatun kankaan voit hyvin piilottaa taulujen yläpuolelle. Jotta kangas sopisi suurimmalle osalle videoprojektoreista, sen koon tulee olla 1,80 - 3,30 metriä. Sitä suuremmalle kankaalle tarvittava valoteho on erittäin suuri: vain kaikkein kalleimmat projektorit pystyvät siihen. Kankaan heijastusteho on yksi sen avainominaisuuksista. Se voi imeä videoprojektorin valoa itseensä tai heijastaa sen takaisin: heijastustehon tulee täten, ympäröivästä valaistuksesta riippuen, sopia kuvillesi. Kankaan heijastusteho on valittava videoprojektorin kirkkauden mukaan: jos se on alle 1, se parantaa liian valoisan himmeät kontrastit tuottavan videoprojektin näkymää. Jos arvo on yli 1, kangas lisää kirkkautta ja sopii kaikille videoprojektoreille! Jotta voisit asettaa kotiteatterikaiuttimet näytön taakse akustiikan siitä kärsimättä, äänen läpi päästävä kangas on erinomainen ratkaisu! Joko läpinäkyvä tai mikroskooppisilla rei-illä pistelty kangas vaimentaa ääntä vain vähän (yleensä 2 dB) ja kuvanlaatu on aivan yhtä hyvä kuin muillakin kankailla.

Heittoetäisyys
Heittoetäisyyden valintaan kannattaa käyttää valmistajan omaa heittoetäisyyslaskuria. Alta löydät linkkejä yleisimpien valmistajien laskureihin:

Epson
Acer
Hitachi
Canon

Muista myös nämä muutamat perussäännöt videotykin asetteluun liittyen:

- Asentamisen voidaan ajatella olevan kolmivaiheinen. Ensin asennetaan valkokangas. Toiseksi itse tykki ja sen jälkeen johdot. Asennuksesta enemmän voit lukea tästä linkistä..
- Projektorin kuvaa ei kannata heijastaa niin, että selän takaa tulee muuta valoa
- Projektori kannattaa aina asettaa mahdollisimman suoraan kohti valkokangasta (ei kallistusta), sillä digitaaliset säädöt (kuten keystone-korjaus) huonontavat kuvanlaatua.
- Asettelua helpottaa sellaisen videotykin valitseminen, jossa on laajat säätöominaisuudet linssille (lens shift)
- Vältä valon kohdistumista itse heijastuspintaan; mitä enemmän hajavaloa heijastuspintaan kohdistuu, sitä haaleampi kuvasta tulee. Toisaalta jopa suhteellisen valoisassa tilassa voidaan nauttia hyvästä kuvasta, jos heijastuspintaan ei kohdistu mistään suunnasta ylimääräistä valoa
- Älä heijasta videotykin kuvaa maalatulle pinnalle; ongelmana voi olla mm. hotspot, moiré ja värien vääristyminen. Paljon keskustelupalstoilla mainostetut ns. "valkokangasmaalit" (kuten H499) eivät enää sovellu nykyaikaisille videotykeille. Harva myöskään onnistuu maalaamaan pintaa kotikonstein tarpeeksi tasaiseksi, jotta Full HD -kuva saisi arvoisensa heijastuspinnan. Tai jos maalattu seinä on ainoa vaihtoehto, niin älä suotta osta kovin kallista projektoria.